wedstrijd gewonnen!

We zijn verheugd te kunnen melden dat we de wedstrijd hebben gewonnen voor een nieuwe Podiumzaal en muziekacademie in Brakel.

signum+ architects in samenwerking met ROBUUST a&o, Theateradvies en Bureau de Fonsceca.

Het perceel waarop de nieuwe muziekacademie en de podiumzaal voorzien worden is gelegen in het centrum van Brakel. Het is vandaag een kleine groene long die doorkruist wordt door de Molenbeek. De site grenst ten westen aan de recent heraangelegde Serpentenstraat waar ook de Dekenij (vastgesteld als bouwkundig erfgoed) is gesitueerd.

De academie richten we naar de Serpentenstraat en voorzien we van een semi-transparante, speelse voorzetgevel waarbij van binnenuit een gefragmenteerd zicht op de omgeving ontstaat en waarbij de inkijk vanop straat beperkt wordt.

De podiumzaal wordt evenwijdig met de Theo Brakelstraat geplaatst met de tribune naar de zijde van de academie. Zo ontstaat tussen de academie en de zaal een mooie dubbelhoge ruimte, dit scharnierpunt wordt gemarkeerd met een bovenlicht, de foyer van waaruit het gebouw duidelijk leesbaar wordt, een aangename ruimte met ruime trappen naar het balkon op de verdieping, een ruimte in het hart van het complex waar iedereen samenkomt en gezien wil worden. Het interieur als verderzetting van de publieke ruimte, de foyer als publieke binnenstraat in relatie tot de stad.

Aan de zijde van het groene binnengebied ontvouwt de foyer zich verder rond de zaal met in het verlengde het café, voorzien van een ruime toog, een overdekt buitenterras, een kleine sanitaire cel en dit in directe relatie met de achterliggende logistieke zone.

Alle logistieke functies zijn gegroepeerd aan de achterzijde van het podium en zijn toegankelijk vanuit de Theo Brakelstraat. Het natuurlijke niveauverschil op de site wordt aangewend om een vast en overdekt laadplatform te realiseren voor leveringen rechtstreeks op het niveau van het podium. Deze logistieke zone is uitgewerkt als een sas met een poort aan de gevel en een poort ter hoogte van het laadplatform om zo warmteverliezen bij laden en lossen te beperken.

Aan de Theo van Brakelstraat voorzien we ook de aparte, discrete toegang voor acteurs en artiesten, de toegang tot de coulissen, de loges, de bergingen en het café, ..

De volledige zaal is voorzien van 307 zitplaatsen. Omwille van de gevraagde multifunctionaliteit hebben we de zaal uitgerust met telescopische tribune voor 178 personen een vaste tribune op het balkon voor 75 personen. De zaal is opgezet als een flexibele zaal die zowel als zaal met verhoogd podium te gebruiken is, maar ook als een vlakkevloerzaal. Dit wordt bereikt door de eerste drie rijen stoelen onder het vloerniveau van de zaal te plaatsen. In deze opzet werkt de zaal als een traditionele zaal met een verhoogd podium.