Werf heraanleg stationsomgeving, Ieper

De werken aan de stationsomgeving in Ieper, in opdracht van de stad Ieper, de Lijn, de NMBS-holding en het Vlaams Gewest, lopen op hun einde.
Technum stond in voor het ontwerp en uitvoering van de publieke ruimte, signum+ voor de architectuur van de luifels en gebouwen.
De openbare ruimte en de bestaande assen tussen het stadscentrum en de stationsomgeving werden hierbij opnieuw vormgegeven.
Het stationsgebeuren wordt meer op het plein betrokken. De centrale overstap- en wachtzone voor het station, op het knooppunt waar de verschillende vervoersmodi samenkomen, werd voorzien van een grote luifel, die mee de identiteit van de stationsomgeving zal bepalen en als een soort baken, als een poort wordt geplaatst op het centrale plein.
Zo ontstaat er een buitenlobby als verlengde van het station. Onder de luifel bevindt zich een Lijnwinkel met wachtaccommodatie van waaruit men een goed overzicht heeft over alle busperrons en de Kiss&Ride zone. Aan de zijde van het nieuw cultureel centrum wordt voldoende vrije ruimte voorzien die dienst kan doen als uitloopruimte, wachtruimte of ruimte voor aan de cultuurcluster gerelateerde evenementen.
De centrale, witte, beglaasde luifel werd aan de onderzijde voorzien van geperforeerde witgelakte golfplaten die het licht filteren en en zekere beschaduwing bieden.
(ism Technum)