sleeptank Oostende

Focus-WTC: ‘Maritiem onderzoekscentrum geopend in Oostende’

In Oostende is het maritiem onderzoekscentrum officieel ingehuldigd. Daar gaan wetenschappers van de universiteit van Gent en Leuven onderzoek doen naar de invloed van golven, getijden en wind op zee.

Het 2-in-1 complex met een grote sleeptank van zo’n 174 meter lang en een oceaanbassin in de Oostendse achterhaven is indrukwekkend. De sleeptank is de enige tank ter wereld waarin ze volautomatisch manoeuvreerproeven kunnen doen met grote scheepsmodellen (8 m) in ondiep water.

De golfbak is een grote betonnen constructie van 30 op 30 meter en 1,5 meter diep, waarin golven, stromingen en wind opgewekt kunnen worden. Zo kunnen proeven op schaal gebeuren van bijvoorbeeld offshore windturbines en kustbeveiligingsinstallaties.

Economisch cruciaal

Daarmee is het nieuwe MOC cruciaal voor onze economische positie en het behouden van onze welvaart, zegt Vlaams minister Ben Weyts: “De Vlaamse havens zijn de toegangspoort tot Europa en de motor van onze economie. Daarnaast biedt het onderzoekscentrum ook mogelijkheden voor kleine en grote bedrijven: bouwers van windturbines, offshore engineering en ontwikkelaars van golf- en getijdenenergie. Zij krijgen hier de kans om te experimenteren en in te spelen op ontwikkelingen in de markt.”

In 2020 moet alles operationeel zijn en gaan de eerste onderzoeken van start.

bron: focus/WTV: Maritiem Onderzoekscentrum geopend in Oostende (15.05.2019 – auteur Jeroen Vercruysse)