Focus-WTC: ‘Groen licht voor bouw sleeptank en golfbassin, Oostende’

Vlaanderen investeert 30,7 miljoen euro in de bouw van een maritiem onderzoekscentrum in Oostende.
Op de terreinen van Plassendale 1 wordt een innovatief complex ontwikkeld met een sleeptank voor hydrodynamische testen en een golfbassin voor wetenschappelijke studie.
De mariene sector, de haven van Oostende en onderzoeksinstellingen, met onder meer Greenbridge, waren al langer vragende partij voor meer testinstallaties. Vlaanderen investeert nu in een 2-in-1-complex met een grote sleeptank en een kust- en oceaanbassin. De enige sleeptank in Vlaanderen, die in het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout, is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot een meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel achter meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen op een realistische manier getest worden.
Het maritiem onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo’n bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.
Het maritiem onderzoekscentrum komt op de terreinen van Plassendale 1 in Oostende. Het prijskaartje wordt geraamd op 30,7 miljoen euro, waarvan 21 miljoen euro voor de gebouwen zelf. De bouw wordt meteen aanbesteed en nog dit jaar gegund. Het is de bedoeling dat bouwwerken in het voorjaar van 2017 starten en afgerond worden in 2020.

link: port of oostende: 30 miljoen euro voor maritiem onderzoekscentrum in Oostende

link: focus/WTV: 30 miljoen voor maritiem onderzoekscentrum