Distributiecentrum Sinelco International, Ronse

distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse distributiecentrum Sinelco International, Ronse
Locatie Ronse
Periode 2003-2005
Bouwheer Sinelco International nv
Type gebouw Distributiecentrum
Status Uitgevoerd
In samenwerking met Technum

Voor centralisatie van een aantal diensten en verdere groei had Sinelco nood aan een nieuw distributiecentrum op Europese schaal.

Het gebouw bestaat uit een kantoorgebouw (2.500 m² over twee bouwlagen) met showroom en sociale voorzieningen, een laag magazijn (3.200 m²-stapelhoogte 7.60m) voor picking, verpakking en handling, een verhandelingszone (800 m²), technische lokalen (500m²) en een hoogstapelmagazijn (4.000 m²- stapelhoogte 18.00 met twee volautomatische kranen).

Beide magazijnen hebben een staalstructuur. Het hoog magazijn wordt beveiligd met een in rack sprinklerinstallatie, het laag magazijn is beveiligd met een large drops installatie, het magazijn spuitbussen met ESFR installatie. De sprinklerinstallatie voldoet aan NFPA 13, de pompen aan NFPA 20, de voorraadtank aan NFPA 22, de ESFR aan NFPA 30B. De volledige installatie werd ontworpen in nauw overleg met de GRC.

Efficiëntie is het sleutelbegrip in dit project. Naast de efficiëntie van de logistiek werd zeer veel aandacht besteed om voor elke werknemer (administratief of uitvoerend) een aangename en functionele werkplek te creëren binnen een duurzaam perspectief.

De architectuur van het gebouw is zeer open en transparant. Een centrale patio waarrond alle administratieve diensten zijn ondergebracht stimuleert interne communicatie, symboliseert de open bedrijfscultuur. De koepel met gekleurd glas zorgt voor een feeëriek schouwspel waarbij de sobere en functionele vormentaal telkens in een ander licht wordt geplaatst.

Het gebouw werd goed geïsoleerd en nauwgezet opgevolgd op vlak van luchtdichtheid van alle aansluitingen. De dimensionering, de inplanting en de keuze van de beglazing (LTA & ZTA) werd mede bepaald in functie van het te realiseren comfort in winter- en zomercondities. Overgangen tussen binnen en buiten worden telkens door tochtsluizen afgeschermd.

Luchtgroepen zijn uitgerust met frequentie gestuurde regelingen. Sanitair warm water is beperkt tot was- en kleedruimtes, douches zijn voorzien van spaarkoppen en drukknoppen.

Er is een maximale daglichttoetreding nagestreefd zowel in kantoren als magazijnen. Er is gebruikt gemaakt van fluorescentieverlichting met elektronische voorschakelapparatuur met hoog rendement en het vermogen van de verlichting per m2 werd beperkt.
Hemelwater wordt opgevangen, gebufferd en gebruikt voor alles wat geen drinkbaar water vereist.
Uitgegraven gronden werden door vermenging met kalk ter plaatse opnieuw aangewend.

Gelijkaardige projecten