Distributiecentrum SKF, Tongeren

Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren Distributiecentrum SKF, Tongeren
Locatie Tongeren
Periode 1992-1995
Bouwheer SKF European Distribution Center
Website www.skf.com
Type gebouw Distributiecentrum
Status Uitgevoerd
In samenwerking met Technum

SKF is wereldwijd de grootste producent van lagers, met meer dan 80 productie-eenheden in 5 continenten.

SKF hechte veel belang aan de publieke uitstraling van haar vestiging in Tongeren. De architectuur moest de uitdrukking zijn van een hoge technologie en verfijning, maar tegelijk ook eenvoudig blijven voor de functie van een magazijn.

Duidelijk zichtbaar voor wie op de autoweg aan het gebouw voorbijrijdt zijn de grote schuine raampartijen in de lange gevel van het magazijn, die boven- en onderaan eindigen in de cirkelvormen. Aan de bovenzijde vormen ze tegelijk een sluitstuk van twee lichtkoepels in het dak. Ze moeten symbool staan voor de dynamiek en beweging, en kunnen eveneens gezien worden als een uitvergroting van een lagerdetail.

Voor het kantoorgebouw konden de architecten een indruk van lichtheid en techniciteit bekomen door voor de vlakke aluminiumpanelen lichtgrijs geschilderde stalen zonnenluifels, roostervloeren en dubbele gevelkolommetjes te plaatsen.

Ook het hoog geautomatiseerd voorraadmagazijn, opgevat als een zelfdragend gebouw, heeft een dynamische en expressieve gevelafwerking. Een groot voordeel hiervan is dat bij een wijziging van gebruik van het gebouw, bijvoorbeeld met andere stapelhoogte in de rekken, een ander palletformaat of werken met bakken wel de rekken moeten veranderd worden, maar het gebouw niet. Wanneer de rekken zelf de dragende structuur zijn, betekent een dergelijke wijziging dat ook het gebouw afgebroken moet worden.

Gelijkaardige projecten