BREEAM Outstanding score van 89,6% voor LITC te Laakdal

Het Logistics Innovation & Training Center (LITC) van IOK te Laakdal heeft voor de Design Stage het BREEAM Outstanding certificaat ontvangen, en dit met een score van 89,6% (‘outstanding’ vereist een score van minstens 85%). Het LITC werd geëvalueerd volgens een  ‘volledig op maat’ beoordelingsmethode: ‘BREEAM 2010 International: Bespoke (Fully Fitted)’, en werd opgesteld door Technum.

BREEAM is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. De methode omvat verschillende keurmerken (schemes). Deze zijn meestal specifiek voor een bepaald land, maar soms ook internationaal, en worden ingedeeld naargelang het  type gebouw (zwembaden, scholen, publieke gebouwen…). Wanneer er voor een bepaald type gebouw nog geen standaard evaluatiemethode (keurmerk) werd vastgelegd, werkt men een maatwerktraject uit dat de term ‘bespoke’ krijgt (wat ‘op maat’ betekent).

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Belgische WTCB. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw op, en geeft vervolgens aan welk prestatieniveau het onderzochte gebouw heeft. De bedoeling is gebouwen te analyseren en te verbeteren. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw of gebied 1 tot 5 sterren (Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding).