Gerelateerde projecten

Bouwen aan Vlaanderen: ‘Mebo blikvanger langs E17 – ruime nieuwbouw voor snelle groeier’

Het gebouw van de Persgroep is niet meer de enige blikvanger langs de E17 in Lokeren. Vlakbij valt de nieuwe vestiging van Mebo zowel overdag als, door de speelse verlichting van de toonzaal, ’s nachts erg op.

De keuze om op te vallen gebeurde erg bewust. Want langs de ‘officiële’ voorkant, de Brandstraat in Industriepark E17/3, valt het gebouw wel op door zijn omvang, maar blijft het uitzicht vrij anoniem. “Zichtbaarheid vanaf de autosnelweg is belangrijk in een industriezone,” verklaart architect Donald Desmet (signum+). “De parking voor de kantoormedewerkers en de bezoekers bevindt zich nabij de ingang van de toonzaal, langs de kant van de snelweg. Op die manier konden we ook personen- en goederenvervoer scherp scheiden.”

De toonzaal vormt het gelijkvloerse niveau van het kantoorgedeelte. Het opvallendste onderdeel ervan is de zwevende metalen wenteltrap met treden in matglas. Ook de verlichting in geweven metaaldraad trekt de aandacht. De enorme witte kastenwand daarentegen oogt veeleer sober. “Eigenlijk is dit geen echte toonzaal, maar een demoruimte,” verklaart zaakvoerder Filip Melis. “Want om alle trappen, leuningen en andere constructies die we maken uit te stallen zouden we massaal veel ruimte nodig hebben. In de kasten tonen we op een sobere manier alle mogelijke materialen waarmee kan gewerkt worden.” De trap leidt naar een landschapskantoor op niveau +2. Dit kantoor kijkt uit op de autosnelweg en vooral op de het weidelandschap aan de overkant ervan. Tussen deze kantoorruimte en de ateliers zijn de individuele kantoren van de bedrijfsleiding en de vergaderzalen ingericht. Alles is nogal ruim bemeten. “Voorlopig zit iedereen inderdaad erg ruim,” vertellen Filip en zijn echtgenote Inge Bogaert, die samen het bedrijf oprichtten. “Maar we hebben een enorme groei meegemaakt en moeten voorbereid zijn op verdere expansie. Vergeet niet dat we nauwelijks veertien jaar geleden gestart zijn. Eerst hebben we enkele jaren een ruimte gehuurd in Sint-Niklaas, voor we een groter eigen gebouw aankochten in Lokeren. Al snel bleek ook dit te klein, zodat we vlakbij nog een pand huurden. Momenteel tellen we 42 medewerkers.”

Zelfs wanneer de huidige ruimte de verdere groei niet kan bijhouden, ligt een nieuwe verhuis niet in het verschiet. Want op het kantoorgedeelte kan probleemloos een extra verdieping aangebracht worden, terwijl de atelier- en magazijnruimte in de lengterichting nagenoeg verdubbeld kan worden. “De enige meeruitgave die daarvoor nu al nodig was betrof wat meer wegeniswerken,” weet Donald Desmet.

Flexibel

De kantoorruimte is flexibel ingedeeld. Alle tussenwanden zijn demonteerbaar. Essentieel blijven wel de brede binnenramen, met uitzicht op de werkvloer. Langs de kant van het landschapskantoor bestaan de wanden overwegend uit glas. Dat verbetert niet alleen de transparantie van het bedrijf, maar ook de lichtinval. Matte stroken zorgen voor de nodige privacy. Elders zorgt een reglitbeplating ervoor dat er wel licht tot diep in het gebouw valt, eveneens met behoud van privacy. De strakke en sobere vormgeving oogt luxueus. De vloer bestaat niet uit tegels, maar uit in de massa gekleurd gepolierd beton, op een geprofileerde staalplaat gegoten. Zaagsneden zorgen voor een tegelachtig uitzicht, maar hebben eigenlijk een praktische functie: ze voorkomen problemen door het ‘zetten’ van het beton. Dit beton is eveneens gebruikt in de toonzaal en in de randpartijen van de buitenvijver.

Het hele middengedeelte van de industriële vleugel wordt gebruikt door de afdeling ‘staal’ van Mebo Steel. “Mebo Construct heeft daarentegen veel minder ruimte nodig, want dit is een bouwbedrijf is waarvan de arbeiders enkel op bouwplaatsen werken.” De afdeling ‘inox’ van Mebo Steel gebruikt een andere, van ‘staal’ afgesloten ruimte. “Staal en inox zijn twee totaal verschillende materialen. We voorkomen dat gensters of stofdeeltjes uit de staalafdeling zich zelfs op microscopisch niveau zouden vastzetten op het inox. Want dit zou de eigenschappen daarvan aantasten.” De ateliers kregen onderaan een hoge, betonnen plint. Beton is veel minder kwetsbaar door logistieke voertuigen dan metalen panelen.

Mebo heeft de eigen vestiging grotendeels zelf gerealiseerd, van de staalbouw tot de ramen, trappen en leuningen. Meestal werkt het als onderaannemer voor de industrie, voor bouwbedrijven of rechtstreeks voor overheden, ziekenhuizen en particulieren. Het staat dan in voor alle mogelijke stalen en inox constructies, van trappen en balustrades tot roostervloeren, borstweringen, handgrepen, luifelconstructies en kooiladders, van standaardafmetingen tot de meest ingewikkelde en fantasierijke vormen.

“Design is ons product. We werken niet alleen nauw samen met architecten, maar ontwerpen ook zelf. Ons eigen gebouw moet die creativiteit uitstralen,” vindt Filip Melis. “Het open karakter van de ruimten weerspiegelt onze bewuste keuze voor ruimte en licht, om een aangename werksfeer te stimuleren. Het interieur wordt vooral door onze eigen smaak bepaald.”

Energiezuinig

“Dit project is gebaseerd op een ambitieus programma, om met een vooropgesteld budget een mooi en tevens milieuvriendelijk gebouw te verwezenlijken,” onderstreept Donald Desmet. “We werkten met straling- en koelplafonds die met 15% minder energie een beter komfort bieden dan traditionele systemen. We maakten eveneens bewust gebruik van luifels, die samen met de superisolerende beglazing de zomerzon buiten houden. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de toiletten door te spelen, de auto’s te wassen en de beitsproducten van het inox te spoelen. De verlichting wordt automatisch geactiveerd, aangestuurd door bewegingssensoren. Dat is een goedkope vorm van automatisatie, die veel kosten kan besparen.” De lichtkoepels van de ateliers zijn geschrankte volumes. Het noorderlicht valt binnen, op de zuidelijke hellingen worden ooit pv-zonnepanelen geplaatst.

bron: Bouwen aan Vlaanderen – 2008 nr2