Kantoorgebouw met magazijn Eandis, Erembodegem

Locatie Erembodegem
Periode 2008-2012
Bouwheer Eandis vcba
Type gebouw Kantoorgebouw
Status Uitgevoerd
In samenwerking met Technum Tractebel Engineering

De kernactiviteit van de Distributienetbeheerders (vertegenwoordigd door Eandis) is het aanleggen en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten bij de aangesloten steden en gemeenten en het vervullen van een aantal maatschappelijke opdrachten.
Voor het infrastructuurgebied Zenne-Dender, één van de tien operationele regio’s van Eandis, wenst Eandis te voorzien in een nieuw zetelgebouw met afzonderlijk magazijn.
Het perceel is gelegen in een industriële omgeving langs de Industrielaan te Erembodegem.

Het industrieel gebouw van ongeveer 5000 m2 met magazijn en werkplaatsen wordt achteraan op het perceel ingeplant. Het nieuwe kantoorgebouw wordt gesitueerd in het scharnierpunt van de site. Het wordt met de neus naar de Industrielaan toe gericht wat de zichtbaarheid en belevingswaarde van het gebouw vanuit de omgeving ten goede komt. De inrit naar de nieuwe personeelsparking en de inrit naar de achtergelegen laad- en loszones aan het magazijn worden door het kantoor van elkaar gescheiden.

De bestaande personeelsparking met 60 parkeerplaatsen aan de overzijde van de Industrielaan blijft behouden in zijn huidige vorm. Op de nieuwe personeelsparking naast het kantoorgebouw worden nog 82 bijkomende parkeerplaatsen voor personenwagens voorzien.

Langsheen de perceelsgrenzen aan de zijde van het woongebied wordt een groene bufferstrook voorzien.
Het magazijn wordt ingeplant achteraan op het perceel. De eerste drie modules van het magazijn omvatten de kleedruimtes en het sanitair, de ophaalpunten voor de dienstwagens, een rekkenmagazijn en twee werkplaatsen.

De magazijnruimte achteraan het perceel (achterste 10 modules) wordt opgericht als veiligheidsmagazijn.
Tussen het kantoorgebouw en het magazijn wordt een laad en loskoer voorzien en een zone voor buitenopslag.

Het kantoorgebouw is voorzien van een centraal atrium dat door middel van een koepel daglicht binnenbrengt in het hart van het gebouw. Het kantoorgebouw met een footprint van ongeveer 1340 m2 omvat een gelijkvloerse verdieping met vergaderzalen, refter, landschaps- en individuele kantoren, alsook een oplaadruimte voor budgetmeters als enige publiek toegankelijke ruimte binnen het gebouw. De verdieping omvat landschapskantoren en een aantal individuele kantoren. Een gedeeltelijke onderkeldering van het gebouw is voorzien voor archiefruimte en bergingen. Bovenop het kantoorvolume bevindt zich plaatselijk een technische verdieping.
In het gebouw zijn verschillende laag-energieconcepten en
-technieken toegepast o.m. op het vlak van ventilatie-verwarming, verlichting, doorgedreven thermische isolatie, een BEO-veld, adiabatische koeling en optimalisatie van lichtinval en zonnewinsten.

(foto’s: beeldcollectief)

Gelijkaardige projecten