Laborelec, Linkebeek

Laborelec, Linkebeek Laborelec, Linkebeek Laborelec, Linkebeek Laborelec, Linkebeek Laborelec, Linkebeek
LocatieLinkebeek
Periode2006-2011
BouwheerLaborelec cvba
Bruto Vloer Oppervlakte5.300 m²
K-peil23
E-peil55
StatusUitgevoerd
In samenwerking metTechnum

– Gestart met een volledig masterplan voor de gefaseerde renovatie van de volledige site.
– Eerste fase gerealiseerd in 2011.
– Geavanceerde energiezuinige en duurzame concepten voor een upgrade van een belangrijk gebouwencomplex tot hedendaagse normen op vlak van veiligheid, ergonomie en comfort, energie-techniek.

Het centraal gebouwencomplex van Laborelec in Linkebeek/Beersel dateert uit het begin van de jaren ’60 van vorige eeuw, in een periode van initiële volle euforie over de mogelijkheden van kernenergie voor de productie van elektriciteit. Het was een voor die tijd zeer geavanceerd gebouw met o.m. toepassing van isolerend dubbel glas, en met tal van hoogtechnologische uitrustingen voor labo’s voor de studie van productie en toepassingen van elektriciteit.

Na enkele schuchtere eerdere renovatieprojectjes was het in 2006 de verdienste van directeur Paul Lemmens om de start te geven voor de studie van een masterplan voor de renovatie van de site in het algemeen en van het centrale gebouwencomplex in het bijzonder. Deze opdracht werd toevertrouwd aan de combinatie van signum+ architects en Technum, en leidde tot een globaal en gefaseerd plan voor de renovatie van de site.

Sindsdien zijn in een eerste fase van dit plan volgende projecten gerealiseerd, ook in functie van de prioriteiten gesteld door Laborelec:

  1. interne renovatie van vleugel 5;
  2. realisatie van een verharde oppervlakte naast het bestaande auditorium (vleugel 7);
  3. uitbreiding en renovatie van vleugel 2 voor het onderbrengen van vnl. de labo’s chemie en fysica met bijhorende kantoorruimte, beantwoordend aan hedendaagse veiligheidsnormen;
  4. renovatie van de buitenschil van vleugel 5 met een dubbele klimaatgevel zoals vleugel 2.

Vanuit een pragmatische en duurzame ingesteldheid is een verbeterd concept ontwikkeld van “dubbele klimaatgevel”. Dit hield in dat de bestaande langsgevel (waarin belangrijke koudebruggen aanwezig zijn) behouden bleef als ‘binnengevel’, en dat een bijkomende gordijngevel op ca. 90 cm hiervoor werd aangebracht over de volledige hoogte.

Dit concept liet toe:

  • de bestaande bouwkundige structuren en gevelopbouw incl. bestaande stalen ramen met dubbele beglazing te behouden (beantwoordend aan de principes van duurzaamheid en respect voor het bouwkundig erfgoed);
  • de problematiek van aanwezige koudebruggen grondig op te lossen;
  • een zonnewering te voorzien binnenin de dubbele gevel, en dus beschermd tegen weer en wind en verzekerd van een langere levensduur;
  • de volledig beglaasde en intern van zonnewering voorziene gevelconstructie aan te wenden als een ‘actieve klimaatgevel’ die zowel bij warmtebehoefte binnen het gebouw de zonnewarmte kan capteren, als op efficiënte wijze externe warmtelasten kan weren om de koellasten te minimaliseren.

Om de accumulatie van warmte binnen de klimaatgevel te beperken wordt in eerste instantie overgegaan tot statische ventilatie d.m.v. opengaande delen in de gordijngevel, onderaan ramen en bovenaan kleppen. Deze ventilatie wordt ook gebruikt voor de evacuatie van rook- en warmte in geval van brand, om brandoverslag tussen de bouwlagen te vermijden. In tweede instantie kan bij hoog oplopende buitentemperaturen de interne ruimte van de klimaatgevel gespoeld worden met geconditioneerde terugnamelucht uit de kantoren en labo’s. Dit concept werd uitvoerig uitgetest door middel van een dynamische simulatie van het binnenklimaat in een 4D-model dat alle parameters op elk moment en van elke periode van het jaar onder variabele omstandigheden kan berekenen. Samen met de toepassing van een boorgatenergieopslagveld en de toepassing van zwakke temperatuursystemen met een warmtepomp, leidt dit tot een extreem laag energieverbruik bij het garanderen van hedendaagse comfortparameters in een veeleisende binnenomgeving. Voor vleugel 5 werd een nieuw E-peil gerealiseerd van 55 (komende van ca. 250…), en een K-peil van 23.

(foto’s: anne-mie battheu)

Gelijkaardige projecten