Toonzaal en magazijn Van Marcke, Gent

Toonzaal en magazijn Van Marcke, Gent Toonzaal en magazijn Van Marcke, Gent Toonzaal en magazijn Van Marcke, Gent
Locatie Gent
Periode 1997-1999
Bouwheer Van Marcke nv
Type gebouw Showroom met magazijn
Status Uitgevoerd

De bouwplaats situeert zich langs een gedeelte, Einde Were, van de kleine ring (R40) in Gent, aan de oever van een Leie-arm. De bestaande inrichting van de firma Van Marcke bevond zich aan de achterzijde van deze plek (Overzet).

Als architecten hebben we gestreefd naar eenvoudige hoofdvormen, een logische betonnen structuur met – industriële – grotere overspanningen voor de toonzaal- en magazijn-volumes rechtstreeks onder het dak, een compositie van industriële gevelmaterialen, paramentwerk, gordijngevels met horizontale accentuering, zink.
De zijgevel naar de Leie gericht, werd van in het begin zo opgevat dat een sober maar boeiend geheel de passanten langs de kleine ring als het ware uitnodigt om een kijkje te komen nemen…

De peilen der verschillende bouwlagen zijn zorgvuldig uitgekiend om het niveau, achteraan bepaald door het straatniveau, tot vooraan te kunnen laten doorlopen als technische ruimtes onder de vloer van de toonzaal aan de straatzijde, die zich op een nog net aanvaardbaar, “verheven” niveau t.o.v. dit straatniveau bevindt.

Het circulatieschema is zeer eenvoudig en transparant gehouden, met een excentrisch hoofdtrappenhuis dat alle niveau’s met elkaar verbindt, en onderaan eveneens de verbinding realiseert tussen de bezoekersparking en de toegang tot de toonzaal.

Gelijkaardige projecten