Volvo Car Gent – Restaurant GE

free flow volvo car gent restaurant volvo cars gent restaurant volvo cars gent restaurant volvo cars gent restaurant volvo cars gent
Locatie Gent
Periode 2018-2019
Bouwheer Volvo Car Gent
Type gebouw restaurant
Status oplevering fase 2
In samenwerking met Tractebel Engie

Het project betreft de renovatie en de uitbreiding van een bestaand bedrijfsrestaurant ten noordwesten van de Volvo Car site. Het bestaande gebouw GE, waarin het bedrijfsrestaurant zich bevindt, is van 1972. Het is een smal langwerpig gebouw (19m x 109m) met een ritmische gevel in prefab betonelementen. Op het gelijkvloers situeert zich enerzijds het bestaande restaurant, de keuken, bergingen en aan de andere zijde van het gebouw bevinden zich kleedruimtes met douches en sanitair. Op de verdieping zijn er kantoren boven het restaurant en aan de andere zijde van het gebouw eveneens kleedruimtes.

Het aantal geserveerde maaltijden per shift zou na de renovatie opgetrokken worden van 350 naar 500.Het aantal zitplaatsen mocht behouden blijven op 250 maar het was de bedoeling om de densiteit sterk te verminderen en qua inrichting over te gaan van de huidige refter opstelling naar een restaurant indeling met een grotere ruimtelijke kwaliteit.

Het uitwerken van een doorgedreven fasering en de opmaak van een strikte detailplanning voor de uitvoering van de werken was cruciaal voor het behalen van de verschillende tussentijdse deadlines. Bijna alle werken in het bestaande restaurant zijn uitgevoerd in verlofperiodes, weekends of in de week buiten de openingsuren van het restaurant.

Functioneel werden een groot aantal optimalisaties doorgevoerd aan de bestaande lay-out:

  • volledig herschikken en uitbreiden van de free-flow
  • verplaatsen van de afruimzone en transportband
  • herschikken en uitbreiden van de vaatwasruimte
  • verbeteren van de relatie tussen de free-flow en de warme/koude keuken
  • beter scheiden van de verschillende stromen (proper/vuil) in functie van HACCP
  • creëren van wachtruimtes, vermijden van kruisende stromen en het uitwerken van een logische en sequentiële flow in het restaurant om een vlottere doorstroming te bekomen.
  • verder ruimtelijk opdelen van het restaurant en het crëeren van meer diverse, aangename, intieme ruimtes

Het bestaande restaurant werd volledig vernieuwd. Alle wanden, de vloeren en het verlaagd plafond werden uitgebroken.We hebben ervoor gekozen om geen verlaagd plafond meer te voorzien en zo te profiteren van de extra hoogte en de visuele kracht van de structurele ribben van de bovenliggende betonvloer die we in het zicht hebben gelaten. Tussen de ribben werd een zwarte akoestische spuitpleister voorzien en alle technieken werden in het zwart uitgevoerd en in het zicht gelaten.

De free-flow werd uitgebreid en volledig opnieuw ingericht en werd voorzien om twee tot drie gastronormen aan te bieden. Verder is hier ook een afzonderlijk soep-eiland voorzien, een ruime saladbar, een volledige frigowand voor gekoelde dranken, broodjes en desserts, een dubbele kassa. In de free-flow is gewerkt met een verlaagd, wit gelakt stalen clip-in plafond. Het vast meubilair van de free-flow werd ontworpen door signum+ in nauw overleg met sabamaf en de verantwoordelijke van de keuken. De corpussen van het maatmeubilair zijn volledig in inox, het werkblad in een marmer-agglomeraat en de fronten in volkern met een donker hout-relief.

De uitbreiding van het restaurant en het nieuwe ruime terras werden ingepast op de bestaande binnenruimte tussen gebouwdeel GE en de omliggende fabriekshallen met respect tot onderlinge afstanden in verband met brandoverslag.

Voor de restaurantsuitbreiding hebben we een zeer specifieke dakstructuur uitgewerkt met gekruiste gelamelleerde houten liggers die in het zicht zijn gelaten en die zo een zeer warme en unieke ruimte creëren. Tussen de houten balken is gewerkt met zwarte akoestische houtwolcementplaten. Ook werden drie grote dakkoepels geplaatst om extra daglicht te voorzien in het hart van de uitbreiding.

De gevels werden maximaal beglaasd uitgevoerd en er werd een dakoversteek voorzien om oververhitting tegen te gaan. De buitengevels van het technisch volume en ook de luifel van het restaurant, waar alle technieken en luchtkanalen in verlopen, werden voorzien van een zwarte zink, staande naad. Ook werd op de binnentuin een mooi en ruim terras gerealiseerd waar het personeel buiten zal kunnen eten.

In een laatste fase van het project zal ook al het losse meubilair vernieuwd worden. De plaatsing is voorzien voor eind 2019.

fotos Stefan Couvreur

Gelijkaardige projecten