Zwembad Zeemacht, Zeebrugge

Zwembad Zeemacht, Zeebrugge Zwembad Zeemacht, Zeebrugge Zwembad Zeemacht, Zeebrugge Zwembad Zeemacht, Zeebrugge Zwembad Zeemacht, Zeebrugge Zwembad Zeemacht, Zeebrugge
Locatie Zeebrugge
Periode 2016-2018
Bouwheer Defensie
Type gebouw ZWEMBAD
Status Voltooid
In samenwerking met Technum Tractebel Engineering

Het zwembad is gelegen op de marinebasis in het havengebied, en maakt er deel uit van een groter sportcomplex, waarin eveneens een sporthal, een kinderopvang, en kantoren van de sportdienst van de marine zijn ondergebracht.

De betonnen structurele elementen van de zwembadhal vertonen ernstige degradatie door de inwerking van chlorides, waardoor een grondige renovatie zich opdringt. Tegelijk wordt de huidige technische installatie die praktisch einde levensduur is, volledig vernieuwd.

Er wordt gekozen om de bestaande zwembadhal af te breken en herop te bouwen omdat dit een meer duurzame oplossing betreft gezien het vastgestelde schadefenomeen bij de structurele elementen.
Niettegenstaande de afbraak van het bestaande volume is het nieuwe zwembad in grote lijnen een kopie van het bestaande. De footprint, de structurele opbouw, de voornaamste afmetingen en de modulatie van het bestaande zwembad worden overgenomen in het nieuwe ontwerp.

De glasgevel wordt terug voorzien op het zuiden om zo te blijven profiteren van de warmtewinsten, maar om oververhitting en verblinding tegen te gaan wordt de nieuwe glasgevel voorzien van verschillende types zonwerende hoogrendementsbeglazing. Op deze manier kan ook voorkomen worden om een dure passieve buitenzonwering te moeten voorzien aan de buitengevel.
Als gevelbekleding werd door de ontwerpers een witte strengpers gevelsteen voorgesteld om zo een strak, fris en hedendaags bouwvolume te bekomen als aanvulling op de bestaande gebouwen. Dit werd door Erfgoed goedgekeurd. Er wordt een mengeling voorzien van matte en geglazuurde gevelsteen om een tinteling op de gevels te evoqueren zoals op een wateroppervlak.

De architecturale afwerking en materialen worden uitgevoerd conform de geldende regelgeving (Vlarem II, EPB,…) en de klimaatklassen (binnen én buiten). Om te beantwoorden aan de akoestische eisen worden het plafond en de wanden boven de 3m hoogte voorzien van houtwolcementplaten die beschikken over goede geluidsabsorberende eigenschappen en worden de betegelde wanden onder de 3m schuin geplaatst.

Gelijkaardige projecten