Masterplan en kantoorgebouw TMVW, Gent

kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent kantoorgebouw TMVW Gent
LocatieGent
Periode2008-2012
BouwheerTMVW
K-peil22
E-peil52
Type gebouwKantoorgebouw
StatusUitgevoerd
In samenwerking metTechnum Tractebel Engineering

Het project omvat een volledige heroriëntatie van de site van TMVW aan de Stropkaai, waarvoor de werken in fases worden uitgevoerd:

  • fase 1: voorbereidende werken: omvat de afbraakwerken op de site palend aan de Ottergemse Steenweg van de bestaande gebouwen van TMVW en van de voormalige chocolaterie, enkele aanpassingswerken aan blok A, de realisatie van een nieuw atelier (blok K), een nieuwe stelplaats voor de kolkenruimers en een nieuw gaslokaaltje aan blok D.
  • fase 2: nieuw kantoorgebouw blok J: omvat de bouw van een nieuw kantoorgebouw blok J op de site aan de Stropstraat-Ottergemsesteenweg, met parking op het gelijkvloers en ondergronds.

Inmiddels is fase 1 opgeleverd en is de structuur van blok J geplaatst.
In het masterplan voor de site werd beslist om de logistieke ontsluiting te concentreren langs de Stropkaai en het verkeer van bezoekers en kantoorpersoneel te organizeren langs de Stropstraat-Ottergemsesteenweg.

Het nieuwe kantoorgebouw bevat een ondergronds parkeerniveau (86 parkeerplaatsen), een gelijkvloers, twee verdiepingsvloeren en een technisch lokaal op een derde verdieping, en is geconcipeëerd met het oog op een zeer laag energieverbruik (K 22, E 52). Het klimatisatiesysteem wordt gekoppeld aan een BoorgatEnergieOpslag-veld.
De gelijkvloerse verdieping bevat de inkomhal voor bezoekers en personeelsleden, een technische ruimte en een berging. Op dit niveau zijn eveneens 179 auto -en 6 motorparkeerplaatsen voorzien. 8 parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor mindervalide personen.
De twee verdiepingsvloeren bevatten kantoorgelegenheid, een refter voor het personeel, een polyvalente ruimte, een auditorium en een meeting center. Dit laatste wordt gebruikt voor vergaderingen (doch gelieerd aan de activiteiten van TMVW) die plaatsvinden zowel binnen als buiten de werkuren.

In het gebouw zijn er twee atria ondergebracht. Eén atrium vormt de toegangsruimte voor bezoekers. Het is gesitueerd aan de zijde van de Stropstraat-Ottergemsesteenweg en behelst het gelijkvloers 00 als ook de twee verdiepingsvloeren +01 en +02. Het andere atrium is een verbindingsruimte tussen de verschillende departmenten zowel in horizontale als in verticale zin. Dit atrium behelst de beide verdiepingsvloeren +01 en +02.
De gevel is opgebouwd uit verschillende afwerkingstypes. Eerst en vooral is er de gordijngevel waarvoor er een horizontale zonnewering is aangebracht. Deze gevel schermt de kantoorfuncties af. De horizontale zonnewering bestaat uit gegalvaniseerde stalen U-profielen met een sedumbegroeiing.
Anderzijds is er de gevelbekleding die de semi-publieke ruimten omhelst. Deze licht- en donkergrijze vlakke decoratieve platen vormen samen met de ramen een verticaal patroon.
De beide atria en het terras worden geaccentueerd met een strak kader uit aluminium cassettes.
De buitenaanleg is voorzien van veel groen (groen massieven aan weerszijden van het inkomplein, hoogstammen in de groenzones en op de parkeerzones) en van een kwalitatieve afwerking in groot formaat betondallen (2.50 x2.50) met open voegen. De afsluiting van het private domein wordt naar achter geplaatst zodat in een latere faze eventueel via dit voorplein een toegang naar het zwembad Strop kan gerealiseerd worden. De dichte groenmassieven aan weerszijden van het voorplein verduidelijken de relatie tussen openbaar domein en de nieuwbouw enerzijds en vereenvoudigen anderzijds de afwerking van de wachtgevels aan weerszijden van dit plein. De boven de groenmassieven uitstekende delen worden afgewerkt met een lichtkleurige gevelbepleistering. Hierop kan nadien een kunstelement aangebracht worden. Het semi-publieke voorplein wordt geanimeerd met fonteinen, een petanquebaan en robuuste zitelementen.

(foto’s 1-5: Marc Sourbron)